გსურთ, სახლში გამოაცხოთ უგემრიელესი პიცა, რომელიც რესტორანში მომზადებულს არაფრით ჩამოუვარდება? მაშინ საჭიროა საუკეთესო პიცის ცომის რეცეპტი!
ამ სტატიაში გაგიზიარებთ რამდენიმე ვარიანტს, რომელთა დახმარებითაც შეძლებთ ფუმფულა, ხრაშუნა ან თხელი ცომის მომზადებას – როგორიც გირჩევნიათ.
ფუმფულა პიცის ცომი მაწვნით
ამ საუკეთესო პიცის ცომის რეცეპტით მომზადებული ცომი გამოირჩევა ფუმფულა ტექსტურით და ნაზი გემოთი. მაწონი ცომს ანიჭებს სასიამოვნო არომატს და ხელს უწყობს ფუმფულობის შენარჩუნებას.
ინგრედიენტები:
- 500 გ ფქვილი
- 1 ჭიქა მაწონი
- 1 ს.კ. საფუარი
- 1 ს.კ. შაქარი
- 1 ჩ.კ. მარილი
- 2 ს.კ. ზეითუნის ზეთი
- თბილი წყალი (საჭიროებისამებრ)
საუკეთესო პიცის ცომის მომზადება:
-
- პატარა ჯამში ჩაასხით 1/2 ჭიქა თბილი წყალი, დაუმატეთ შაქარი და საფუარი. კარგად მოურიეთ და გააჩერეთ 10-15 წუთი, სანამ საფუარი არ აქტიურდება და ქაფს არ წარმოქმნის.
- დიდ ჯამში ჩაყარეთ ფქვილი და მარილი. შუაში გააკეთეთ ჩაღრმავება და ჩაასხით მაწონი.
- დაუმატეთ აქტივირებული საფუარი და ნელ-ნელა დაიწყეთ ცომის მოზელა. საჭიროებისამებრ, დაუმატეთ თბილი წყალი, რომ მიიღოთ რბილი და ელასტიური ცომი.
- დაუმატეთ ზეითუნის ზეთი და კვლავ კარგად მოზილეთ, სანამ ერთგვაროვან მასას არ მიიღებთ. ცომი უნდა იყოს რბილი, ელასტიური და ხელებზე არ უნდა გეკრობოდეთ.
- პიცის ცომი გადაიტანეთ ფქვილმოყრილ ზედაპირზე და მოზილეთ კიდევ 10 წუთის განმავლობაში. ეს ხელს შეუწყობს გლუტენის განვითარებას, რაც ცომს გახდის უფრო ელასტიურს და ფუმფულას.
- პიცის ცომი მოათავსეთ ცხიმწასმულ ჯამში, გადააფარეთ საკვები ცელოფანი და დადგით თბილ ადგილას 1 საათით ასაფუებლად. ცომის მოცულობა უნდა გაორმაგდეს.
- ამოსული საუკეთესო პიცის ცომი გადაიტანეთ ფქვილმოყრილ ზედაპირზე, ოდნავ მოზილეთ და გააბრტყელეთ სასურველ სისქეზე. გადაიტანეთ ცხიმწასმულ საცხობ ფორმაზე ან პიცის ქვაზე.
- წაუსვით ცომს პომიდვრის სოუსი, მოაყარეთ თქვენი საყვარელი ინგრედიენტები და გამოაცხვეთ 200-220 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 15-20 წუთის განმავლობაში, სანამ ცომი არ შეიწვება და ყველი არ დადნება.
იდეალური პიცის ცომის რჩევები:
- გამოიყენეთ ხარისხიანი ფქვილი. ცილის მაღალი შემცველობის ფქვილი (12-14%) ხელს შეუწყობს უფრო ელასტიური და ფუმფულა ცომის მიღებას. იტალიური “00” ტიპის ფქვილი იდეალურია საუკეთესო პიცის ცომისთვის, მაგრამ თუ ის ხელმისაწვდომი არ არის, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ჩვეულებრივი უმაღლესი ხარისხის ფქვილი.
- ზუსტად დაიცავით რეცეპტში მითითებული ინგრედიენტების რაოდენობა. განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია სითხისა და ფქვილის სწორი პროპორციის დაცვა.
- პიცის ცომის მოზელისას ნუ დაიშურებთ დროსა და ენერგიას. რაც უფრო კარგად მოზილეთ, მით უფრო ელასტიური და ფუმფულა გამოვა ცომი. მოზელის პროცესში ცომი ხდება უფრო გლუვი და ერთგვაროვანი. ხელით მოზელისას, ეს პროცესი უნდა გაგრძელდეს მინიმუმ 10-15 წუთი.
- ცომის ასაფუებლად შეარჩიეთ თბილი და ნაკლებად ნათელი ადგილი. იდეალური ტემპერატურაა 25-30 გრადუსი. ცომის აფუების დრო დამოკიდებულია ტემპერატურაზე და საფუარის რაოდენობაზე.
- გამოცხობის წინ პიცის ცომს წაუსვით ზეითუნის ზეთი და ოდნავ მოაყარეთ ფქვილი. ეს ხელს შეუწყობს ხრაშუნა ქერქის წარმოქმნას.
- საუკეთესო პიცის გამოსაცხობად გამოიყენეთ მაღალ ტემპერატურაზე გახურებული ღუმელი.იდეალურია 220-250 გრადუსი. რაც უფრო მაღალია ტემპერატურა, მით უფრო სწრაფად გამოცხვება პიცა და უფრო ხრაშუნა გამოვა ქერქი.
- გამოცხობის დრო დამოკიდებულია ღუმელის სიმძლავრეზე და პიცის ცომის სისქეზე. თხელი ცომი უფრო სწრაფად ცხვება, ვიდრე სქელი.
- თუ იყენებთ პიცის ქვას, გაახურეთ ის ღუმელში მინიმუმ 30 წუთით ადრე, სანამ პიცას გამოაცხობთ. ეს ხელს შეუწყობს ხრაშუნა ქერქის წარმოქმნას.
დამატებითი ინფორმაცია:
- საუკეთესო პიცის ცომის მომზადებისას შეგიძლიათ გამოიყენოთ როგორც ხელით, ასევე სამზარეულოს კომბაინით მოზელა. თუ იყენებთ კომბაინს, ფრთხილად იყავით, რომ პიცის ცომი არ გადაზილოთ.
- თუ გსურთ, რომ ცომი უფრო არომატული გამოვიდეს, დაუმატეთ ცოტაოდენი ორეგანო, რეჰანი, ნიორი ან სხვა სანელებლები.
- ექსპერიმენტები ჩაატარეთ სხვადასხვა ინგრედიენტებით და იპოვეთ თქვენი საყვარელი პიცის რეცეპტი. სცადეთ სხვადასხვა ტიპის ყველი, ხორცი, ბოსტნეული და სოუსები.
- თუ პიცის ცომი ძალიან წებოვანია, დაამატეთ ცოტაოდენი ფქვილი. თუ ცომი ძალიან მშრალია, დაამატეთ ცოტაოდენი წყალი.
ვიმედოვნებთ, რომ ეს სტატია დაგეხმარებათ იდეალური პიცის ცომის მომზადებაში! გაითვალისწინეთ ჩვენი რჩევები და ისიამოვნეთ სახლში გამომცხვარი უგემრიელესი პიცით!